קטגוריות
כללי

וידאו – האידיאולוגיות המרכזיות שעיצבו את הבודהיזם המערבי

מהן האידיאולוגיות המרכזיות שעיצבו את הבודהיזם המערבי? השאלה הזו הופנתה אליי לפני כמה זמן מאחת מקוראות הבלוג, והחלטתי להשיב גם הפעם באמצעות הרצאה מבואית המצולמת בוידאו.

כדי להשיב לשאלה צריך להבין כי הבודהיזם המערבי הוא תוצר של המודרנה. ככזה, הוא מקפל בתוכו מגמות ורגישויות רוחניות, תרבותיות, חברתיות וכלכליות, שנפוצו החל מהמאה השש עשרה וביתר שאת במאה העשרים. אלה שימשו כמצע האידיאולוגי לתרגום ולפירוש של כתבי המקור הבודהיסטיים ותפוצתם בעולם המערבי.

מגמות ורגישויות אלה כוללות, בין היתר, את עליית האינדיווידואל ומרכזיות אתוס האותנטיות, צמצום המרחב הדתי (עליית קטגוריית ה"רוחניות"), תפוצת הרומנטיקה והפשר המיסטי לכתבי דת, האדרת חיי הנפש הפרטיים ובכורתה של השפה הפסיכולוגיסטית, ולבסוף – הכפפת כל אלה לשפה הקפיטליסטית וביתר שאת לאידיאולוגיה הניאו-ליברלית.

הבודהיזם המערבי המודרני משקף את כל אלה. עם זאת, בשונה מתופעות אחרות של דתות חדשות, נכרת בו גם מגמה גוברת והולכת של חקר ההיסטוריה והכתבים העתיקים (היסטוריוציזם ופילולוגיה), ובכך הוא נחלץ, באם נעשה ברצינות, מפשטנות ניו-אייג'ית. עלינו ללמוד מההיסטוריה של הבודהיזם המערבי כדי להימנע מהפיתוי הנרקיסיסטי והניהיליסטי העומד לפתחה של הרוחניות הפוסט-מודרנית.

6 תגובות על “וידאו – האידיאולוגיות המרכזיות שעיצבו את הבודהיזם המערבי”

תודה איתן! דברים כדרבנות! כבר זמן רב אני מהרהר בדהרמה כדרך לעבודת המידות. לצערי בחינוך דתי יש אמנם שאיפה גבוהה לעבודת המידות אך אין תרגול ואימון לכך. דווקא האימון הבןדהיסטי יכול לדעתי לתרום לכך. לצערי יש לי מתודה אך אין לי דרך להציע אותה.

מרתק כרגיל, אשמח לשמוע בהרחבה יותר על ההבדל מנקודת ראייתך בין דרך רוחנית לדת, ובאופן ספציפי יותר – בהקשר הבודהיסטי.

נושא מרתק שיש לחקור. הבודהיזם המודרני המערבי דומה לגורד שחקים שאין לו יסודות בעומק האדמה ולא דומה לביקתתו הרעועה של הנזיר עם הגלימה הכתומה בלב יער

תודה גדעון. זה אכן תחום מחקר שהולך ומתפתח בעשורים האחרונים. ישנה ספרות רבה ומרתקת בנושא.
בהמשך לדבריך, הייתי אומר כי יסודותיו של הבודהיזם המערבי הם עמוק בתוך האידיאולוגיות המודרניות המערביות, ולא בתרבויות אסיה.
כו כל תרגום והטמעה תרבותית ממושכת, הבודהיזם המערבי מעיד הרבה יותר על המערב מאשר על המקורות באסיה. וכמובן, אין בכך פסול.
פשוט צריכים להיות ערים לכך.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *