קטגוריות
כללי

היכן כף רגלי דורכת?

פעם אחר פעם אני שב אל הסטואיקנים. למדתי להעריך את המידה הטובה של חכמתם, השלובה פעמים רבות בתוכחה מוסרית חריפה (ונדרשת). הגם שאחד המחקרים המרתקים שיצא לי לקרוא דן בהגות הסטואית כצומת תרבותי-ופילוסופי, ששילב לאורך המאות הראשונות לס' בין עיקרים פילוסופיים ורגישויות אתיות שתורגמו ופורשו מחדש לאורך דרכי העפר שבין אתונה, רומא, אלכסנדריה, ירושלים והודו. כיום אנו יודעים כי גם פלוטינוס, אותו פילוסוף-מיסטיקן, ניאו-פלטוניסט גדול בן המאה השלישית לס', הושפע רבות מן הסטואיקנים אך לא פחות מכך גם מחכמי הודו הבודהיסטיים של זמנו. ואכן הזיקה שבין מחשבת הסטואה ומחשבת המהאיאנה (בעיקר מזרם ה-Madhyamaka) היא נושא מרתק שצובר תאוצה במחקר. וכך ראוי, שהרי העולמות נפגשים. 

בקריאתי בכתבי הסטואה אני שב פעם אחר פעם לרשימותיו ולמכתביו של לוציוס אנאוס סנקה, בן המאה הראשונה. יתכן וכתביו על אודות הגלות שעבר, המשבר החברתי לו היה עד, ומרכזיות האתיקה לדרכו הרוחניות של האדם הם שלכדו את ליבי ביתר שאת. לא בכדי דבריו השפיעו לאורך הדורות, למשל על הקיסר הרומי מרקוס אורליוס בכותבו את הגיגיו. כמובן, כל אלה מאפיינים את האסכולה הסטואית לדורותיה, אך אני מוצא שסנקה היטיב לנסח את היראה האדירה בעמדו מול הטבע והנצח, יחד עם האמת הפשוטה, הקונקרטית אך עם זאת הכה חמקמקה, כי יתכן ואופיו של אדם הוא העדות האמיתית לגדולת נפשו ועומק השגתו. הבו לנו חכמים המשתהים בדממה מול הטבע ושאינם מחרישים מול עוול. 

וכך כתב:

הלא בכל מקום בשווה אנו מכוננים מבטנו לשמים, וכל אשר בשחקים במרחק שווה הוא לדברים האנושיים. לכן, כל זמן שאין אנו מעבירים את העין מראות את המחזה הנפלא שלא תשבענה מהביט בו; כל זמן שיכול אני לראות את השמש והירח ולהתבונן בכל כוכבי השמים; כל זמן שיכול אני להתענג על מוצאם ועל מבואם, לחשוב על מסילתם ועל שהם מקדימים ומאחרים בתהלוכתם, לחזות בצבא הכוכבים הרבים בלילות, מהם קבועים ועומדים, מהם לא מרחיקים לכת אבל סובבים בנתיבתם הקצרה, מהם נוצצים פתאום ומהם חודרים בזרם-אשם לעין הצופה כאילו רוצים הם להשתמט ולנפול לארץ, מהם מעופפים בסך בתהלוכה ארוכה של מאורעות כל הזמן; כשאני צופה בכל אלה ויכול להתרועע בחיי-חלדי לצבא מרום זה; כל זמן, שיכול אני ברוחי, המשתוקק לדברים הקרובים לו בטבע, להתעלות למרומים – מה איכפת לי היכן כף רגלי דורכת?

[…] הן גם באוהל הדל הזה יש מקלט לבעל מידות טובות, והוא עולה בתפארתו על כל ההיכלות. אם יש צדק במקום הזה, אם צניעות יש, אם חכמה ויראת-חטא יש, ושכל טוב לעשות כל עבודות חובה ודי תבונה בעניינים האנושיים והאלוהיים. אין המקום צר, אם המון הסגולות הנעלות הללו שרוי בתוכו. אין גלות קשה לאדם, אם מידות טובות אלו מלוות אותו שמה. 

[סנקה: כתבים נבחרים. תרגום: אהרון קמינקא. ת"א: דביר, תשכ"ב 1962]. 

פסל סנקה ב-Antikensammlung , ברלין
פסל סנקה ב-Antikensammlung, ברלין

 

קטגוריות
אירועים כללי

סרטון – א"ד גורדון והתייחסותו לבודהיזם

הנה הקלטת המפגש שקיימנו במוצאי שבת. שמחתי מאד על השאלות הרבות והתגובות מחממות הלב. מוזמנים ומוזמנות לצפות. 

 

 
 
קטגוריות
כללי

מה שלא נאמר – על שפתו הדתית של מורה הזן דוגן

לאחרונה פורסם בכתב העת Asian Philosophy, מאמר שכתבתי על אודות רטוריקת השלילה המאפיינת רבים מכתביו של מורה הזן דוֹגֶן (המאה השלוש עשרה). רטוריקה זו, הידועה במסורות התיאולוגיות המערביות כ- via negativa או כפילוסופיה אפופטית (apophasis), כופרת באפשרותו של ניסוח חיובי של המוחלט או של האלוהות. בהקשר הבודהיסטי, רטוריקה מערערת מעין זו זכתה לעדנה ניכרת במשנת הריקות (סנס. Śūnyatavāda) של נאגרג'ונה בן המאה השנייה, אשר כתביו ומחשבתו השפיעו בצורה עמוקה על האסכולות הבודהיסטיות שנפוצו בתרבויות מזרח אסיה לאחר מכן, ובתוך כך על כתביו של מורה הזן היפני דוגן.  במאמר שכתבתי אני מפרט את הביטויים השונים בהם דוגן ניסח רבים מעיקרי משנתו, ומבאר את מרכזיותה וחשיבותה של רטוריקת השלילה למכלול הגותו. 

למי שיש גישה למאגרי המידע של אחת מהאוניברסיטאות – ניתן לקרוא את המאמר בתצורתו הסופית בקישור זה. למי שאין גישה, הנה קישור לגרסה פתוחה שניתן להוריד. זאת אינה קריאה קלה, אבל לכל מי שאוהב את דוגן ומתעניין בהגותו – אני ממליץ. 

קטגוריות
כללי

הכמיהה הכמוסה: א.ד. גורדון ובודהיזם

במוצאי שבת הבאה, ה-21 בחודש (20:00), יתקיים אירוע פייסבוק-לייב שיוקדש להגותו של א.ד. גורדון וזיקתה למחשבה הבודהיסטית. האירוע הוא פרי יוזמתה של המשוררת נעמה שקד, שבשנים האחרונות עמֵלה בהפצת משנתו מעוררת ההשראה של גורדון. האירוע הוא גם הראשון בסדרה של מפגשים שנועדו לתמוך בפרסומו של ספר שמכנס התייחסויות עכשוויות להגותו של גורדון, ושלמענו כתבתי פרק שעוסק בסוגיית גורדון והמחשבה הבודהיסטית. במפגש יהיה לי הכבוד להתארח לצדה של הסופרת גלילה רון פדר-עמית שכתבה לפני כמה שנים הגיוגרפיה יפה על גורדון. 

א.ד. גורדון יקר מאד לליבי. אני זוכר כיצד לפני כחמש עשרה שנה, קראתי בראשונה ובצמאון את אוסף כתביו, נלהב מסגנונו רב הקסם וחכמתו העמוקה. גורדון היה עבורי ניצוץ שהבעיר את רצוני להעמיק בכתבי אבות החסידות ובעקבות כך – בכתביהם של הלל צייטלין, הרב אברהם יהושע השל והרב אברהם יצחק גרין. כתבים שמלווים אותי עד היום. תמיד החשבתי את גורדון לפניה החומלים של ההשכלה המאוחרת, זו הספוגה בהומניזם ובאקזיסטנציאליזם ולא פחות מכך טבולה בכוחם של הלכה, אגדה וסוד. עם השנים, דמותו ליוותה אותי גם כשהעמקתי בלמידת פניה החכמים והחמורים של היהדות, ובמיוחד במורכבויות שנתקלתי בהן בעת למידת משנתם של הרמב"ם, הרמן כהן, הרב דוד הרטמן וישעיהו ליבוביץ. 

גורדון הוא מורה לדורות. רבות נכתב עליו לאורך השנים וביתר שאת בעשור האחרון (לסקירה שלי לספר יפה במיוחד מבין אלה לחצו כאן). דמותו שימרה את המתח בין חוכמת היהדות וחוכמת העמים, ולא פחות מכך – את המתח האינהרנטי כל כך לתוככי היהדות עצמה, על מחלוקותיה ומבוכותיה. אם לא גורדון, אני משער שהפרספקטיבה שיש לי היום על היהדות לסוגיה היתה שונה מאד. תפקידו כמעין "גשר" בין מזרח ומערב, המפייס בין מחלוקות לשם שמים, בין הפרטיקולרי והאוניברסלי, היה ונותר חיוני. אני חב לו רבות על מילותיו, שעוררו בי סקרנות עמוקה לפילוסופיה השוואתית – תחום שהופך אט אט לעיקר מחקרי. 

ובאשר להתייחסותו של גורדון לבודהיזם, אותיר זאת לדיון שבמפגש בשבוע הבא. כרמז אומר רק שמצד אחד, גורדון הציג ביקורת נוקבת על האידיאל הקדום של ניבאנה, ומצד שני – העריך עקרונות והיבטים אחרים של תורת הבודהה המוקדמת (בכתביו לא התייחס כלל לאסכולות המהאיאנה). על כל זאת ועוד ביום המפגש. 

"כך הם החיים, כך הם בשלמותם: באורותיהם ובצלליהם. אם את אור החיים תבקש, בַּקשהו פה, בתוך הצללים, כי אין אור ובייחוד אין אור חי, בלי צללים. באותם הדברים הקטנטנים, קלי הערך, בקש, דע לבקש, ואם שם לא תמצא, לא תמצא בשום מקום… אלה הם דברים שבלב, שאין לבררם כי אם לרמוז עליהם. אין דופקים בפטיש על הפסנתר ואין קובעים בו מסמרים"

א.ד. גורדון, "מכתב לבנימין קוצ'רבסקי", "כל כתבי א.ד. גורדון", ספר שלישי, ערכו: שמואל הוגו ברגמן ואליעזר שוחט, הוצאת ההסתדרות הציונית, תשי"ז.